Firma Fr. Kenselaar
In dit pand aan de voorzorgstraat kon men voor de oorlog terecht voor de inrichting van het huis. Denk aan het leggen van tapijt, hangen van gordijnen en behangen. Maar ook het maken en repareren van meubelstukken was onderdeel van het bedrijf. De klantenkring bestond uit de ‘gegoede lui’ uit Bloemendaal en Aerdenhout. Frits Kenselaar nam deze mensen op maandag mee naar de groothandel, waar zij stoffen en behangstalen uit konden kiezen, die hij vervolgens op maat liet maken en aanbracht.

Het ontstaan
Van vader op zoon
Frits Kenselaar startte het bedrijf in 1930 gewoon thuis op zolder op nummer 37 van de Voorzorgstraat, waar hij een werkplaats ingericht had. Na vier jaar hard werken, vlak voor de oorlog, kon Frits gaan uitbreiden. Dat was het moment dat hij naar het linkerdeel van dit pakhuis op nummer 3a verhuisde en de zaak verder uitbouwde. Op de plaats waar nu het rechterdeel staat, was een oude bollenschuur waar een loodgieter in huisde. Zoon Frits jr. heeft daar jaren later het rechterdeel van het pakhuis op gebouwd.
Zoon, Frits jr., was in eerste instantie niet van plan om de zaak over te nemen. Hij wilde radiotelegrafist worden. De oorlog doorkruiste echter zijn plannen, daarom ging Frits jr. noodgedwongen aan de slag bij zijn vader. Na het overlijden van Kenselaar sr. in 1975, heeft hij zich gespecialiseerd in meubelrestauratie en het repareren van oude meubelstukken. Met de komst van de bouwmarkten, was er nog weinig vraag naar behang en gordijnen.
passie en vakmanschap
Door tot de 100!
De zoon van Frits jr., Philip, groeide op in de werkplaats en is door zijn vader enthousiast gemaakt voor het vak. In 1976 is Philip van de LTS gekomen en de zaak ingegaan. “Mijn vader was van mening dat ik het restauratievak beter van hem dan op school kon leren”, vertelt Philip. Philip heeft in 1989 de zaak overgenomen en restaureert nog steeds (2023) met veel passie en vakmanschap meubels hier, op de eerste verdieping, aan de Voorzorgstraat. De hijsbalk wordt nog altijd gebruikt om zware en grote meubels naar boven te hijsen. Helaas is hij de laatste generatie Kenselaar in het bedrijf. Zijn zoon heeft een ander vak gekozen. Maar Philip is vastberaden om door te gaan tot het bedrijf 100 jaar bestaat.
zelf geen antiek
Leuk detail
Met veel passie zijn hier prachtige antieke meubelstukken gerestaureerd. “Ik geniet echt van het meubel en vind het heerlijk om eraan te werken”, vertelt Philip. “Maar ik hoef het niet te hebben. In mijn huis hiernaast staan zwarte spaanplaat meubelen. Ik heb zelf helemaal geen antiek in huis.”