Groentewinkel Boes
Direct na de bouw is dit pand betrokken door de familie Peetoom, zij runden hier vervoersbedrijf: Haarlemsch Goederen Vervoer A. Peetoom. Ze brachten, met paard en wagen, vee en vlees naar de slachthuizen en slagerijen. Zij werden opgevolgd door verhuisbedrijf J.J. van As.

het hart op de goede plek
Meer dan een groentewinkel
De familie Boes startte hun groentebedrijf in 1888 in de Brouwerstraat (63). In de jaren 20 is zoon Jan Boes (sr.) verder gegaan in de Oranjeboomstraat en daarna in de Kolkstraat, waar zijn zoons Ton en Jan (jr.) de zaak hebben voortgezet. De benedenverdieping in de Kolkstraat huurden ze in eerste instantie als opslag voor hun winkel in de Oranjeboomstraat. Tussen de opslag stond een paard om de wagen te trekken en tijdens de oorlog tevens een koe en twee geiten. Om de week werd er een geit geslacht en gedeeld met de mensen die helemaal niets meer hadden. Na de oorlog bleef de familie met een vuistdik pofboek zitten. Jan Boes (sr.) gooide deze zonder twijfel in de kachel. “Die arme mensen hadden niets meer.”
naar de kolkstraat
Venten door de buurt
In 1952 werd de zaak in de Oranjebooomstraat verkocht en ging de firma Boes verder vanuit het pand in de Kolkstraat. Vanuit daar ging Jan Boes (sr.) met paard en wagen venten in de wijken rondom de Leidsebuurt. Dit had alles te maken met de afspraak dat hij de eerste vier jaar niet mocht verkopen binnen een straal van een aantal kilometer van zijn oude zaak.
Toen de termijn voorbij was openden vader en zoon Jan Boes de zaak aan de Kolkstraat. Toen Jan Boes (sr.) met pensioen ging heeft zoon Ton het samen met broer Jan (jr.) overgenomen. Al was Ton veel liever het slagersvak ingegaan. De groentezaak heeft hij met gezonde tegenzin gedraaid tot zijn vrouw het fysiek niet meer aan kon.
een begrip in de buurt
Groenten om nooit te vergeten
Groentewinkel Boes is onder oudere bewoners van de buurt nog altijd een begrip. In de winkel kon men terecht voor allerlei groenten en fruit. Een toonbank zoals we die nu kennen hadden ze niet. De groenten werden uitgestald in kistjes, zowel binnen als buiten op de stoep. Aardappels werden met de fiets bij de klanten langsgebracht.
Het pand naast de winkel werd gebruikt als opslag van Collal lijm. Pas jaren later kwam de familie erachter hoeveel geluk ze hebben gehad dat daar de vlam nooit is ingeslagen. Dit bleek in feite een grote chemische opslag.
In 1998 is de winkel gesloten. Sindsdien wordt de ruimte verhuurd als atelier.