Klarenhof - Speeltuin Brouwersplein

Speeltuin Klarenhof in de Leidsebuurt werd rond 1950 opgericht. Niet op het Brouwersplein, maar op een stukje braakliggend terrein aan de Leidsevaart tegenover de toenmalige machinefabriek Figee. De speeltuin is vernoemd naar meneer Klaren. Dat was een welgestelde man die het belangrijk vond dat kinderen konden spelen. Hij doneerde geld aan verschillende speeltuinen in Nederland. De naam was een soort eerbetoon. De kinderen noemden de speeltuin Het Landje.

Het ontstaan

Netty Donkel vertelt

“Mijn vader had meteen al het Brouwersplein op het oog”, vertelt Netty Donkel, dochter van de oprichter. Daar was toen nog een park met bankjes. “De mensen die rondom het park woonden waren wat meer de crème de la crème. Het waren sjiekere huizen, met uitzicht op het groene park.”

Het Landje werd met behulp van fondsenwerving langzaamaan ingericht tot speeltuin. “Er waren organisaties die simpele speeltoestellen financierden. Het mocht vooral niet luxe zijn. Het waren simpele dingen als een wip. Om er te kunnen spelen moest je contributie betalen. Dat was een dubbeltje per week. Ik was inmiddels 12 jaar oud en moest langs de deuren om dat dubbeltje op te halen.”

Na lang gesteggel is het de vader van Netty en de rest van het bestuur gelukt om de speeltuin te verplaatsen naar het Brouwersplein. “Het was echt een leuke speeltuin, altijd druk”, vertelt ze. Een andere buurtbewoonster van toen vult aan: “Ik was Katholiek en moest eigenlijk naar de Mariagaarde naast de kerk. (later verplaatst en Floragaarde geworden red.) De beheerder daar was een vieze oude vent in een bruin pak. Bij de Klarenhof was het leuker met veel leukere kinderen. Daar ging ik natuurlijk liever naartoe.”

een club met wat extra's

De kaartclub

De Klarenhof was meer dan alleen een speeltuin. “Mevrouw Teeuwen en mevrouw Ritskes deden ontzettend veel voor de speeltuin en de buurt en iedereen hielp mee. In de jaren 60 werd er een kaartclub opgericht door de familie Westerhuis. Deze club had niet alleen leuke kaart avondjes tot doel, maar was er ook om mensen die het niet breed hadden iets extra’s te geven. Van de entree werden spullen gekocht om pakketjes te maken die met Pasen en Kerst werden uitgedeeld aan de mensen die in armoede leefden.” Leuk detail: deze kaartclub is tot de dag van vandaag nog actief.