Het Tweede Volksbadhuis

De Leidsebuurt is gebouwd voor arbeiders, vandaar de kleine woningen die eind 18e eeuw zonder Badkamer werden gebouwd. Om toch in de hygiëne van de buurtbewoners te voorzien werd er in 1903 midden op het Leidseplein een Badhuis gebouwd. Het Tweede Volksbadhuis is ontworpen door S. Hoog.

strenge badmeester

Douchen voor een dubbeltje

Vele Leidsebuurtbewoners herinneren zich de strenge badmeester, het klokje op de deur en het wekelijks bijpraten met andere buurtbewoners op de bankjes in het midden van het douche verblijf. Mensen kochten een kaartje voor een dubbeltje bij het loket. Een kaartje was voor dames goed voor een douchebeurt van 25 minuten en voor heren 20 minuten. Wanneer de tijd om was klopte de badmeester op de deur en moest je eruit. Veel mensen waren een beetje bang voor de badmeester, ze probeerden eerder klaar te zijn, zodat hij niet aan zou kloppen. De badmeester was streng, zo was zingen onder de douche verboden.

Doordat de meeste woningen later een eigen douchegelegenheid kregen verloor het badhuis in 1979 (!) uiteindelijk haar functie.

opbouw van de wijk

Het bouwburo

Het Badhuis werd grondig verbouwd en het interieur van het pand vernieuwd. Het Badhuis werd in gebruik genomen door het Bouwburo en de Wijkraad. De buurt ondersteunde elkaar vanuit het Badhuis bij het opbouwen van de wijk. Iedereen had zijn eigen specialiteit en zo kon je een beroep op elkaar doen. Het Bouwburo had ondersteuningsmaterialen beschikbaar, zodat mensen zelf hun huizen konden opknappen.

het bruist nog steeds

Ontmoetingsplek om te koesteren

Inmiddels is het Badhuis een Rijksmonument en sinds 2012 door actieve wijkbewoners omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplek en cultureel centrum waar bewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. De hele organisatie rust op de vrijwillige inzet uit de wijk.